maanantai 24. elokuuta 2015

Ohjeita elämälle?

Remontti on nyt päässyt siihen vaiheeseen, että seuraavana pääurakkana on laatikoiden purku! Eli siis työhuone on saatu sähkötöitä vaille valmiiksi (eli melkein koko talosta puuttuu katkaisijat ja pistorasiasuojat), pojan huoneesta puuttuu kattolistat, olohuoneesta kaksi seinäpaneelia (tulevat vasta sähkötöiden jälkeen) ja sen seinän listat sekä kaksi ovea takaisin saranoilleen. Sitten remontti on valmis. Eilen purettiinkin jo suojaukset takan päältä ja eteisen lattialta. JA saatiin meille uusi sohva! Ai että :) Pienin mutta varmoin askelin siis! Nyt onkin hyvä vetää hieman muuta juttua välissä, kun kuvia ei vielä talosta kuitenkaan saada.

Tuli verkossa joskus vastaan 90-vuotiaan naisen kirjoittama 45 elämänohjeen lista. Lista kolahti ja teki mieli tehdä siitä postaus, jossa on omat kommentit jokaiselle kohdalle. Melko paljon listalla oli samoja asioita, joita itse tullut pohdittua. Aloin muutama vuosi sitten kiinnittää entistä enemmän huomiota ns. henkiseen hyvinvointiin ja olen ollut tyytyväinen. Vielä on parannettavaa, mutta pitkälle on päästy siitä yläasteen suorittajasta. :)

Ja sitten itse lista.

1. Elämä ei ole reilua, mutta se on silti hyvää.Olen samaa mieltä. Välillä itsestä on vaikea jotenkin hyväksyä se, ettei elämä ole reilua, mutta niin se vain on.
2. Vaikka pelottaa, ota silti pieni askel.Näin olen itse opettanut itseäni menemään eteenpäin omien pelkojeni kanssa. Yhä välillä osaan syöstä itseni kunnon pelkoihin, mutta juuri tällaisella ajattelutavalla siitä pääsee yli.
3. Elämä on liian lyhyt siihen, että tuhlaa aikansa muiden ihmisten vihaamiseen.Totta. Joskus opin, että mikäli ei henkilön kanssa tule toimeen, on parempi antaa olla kuin piehtaroida vihassa tai siitä johtuvassa itsesäälissä.
4. Älä ota itseäsi liian tosissasi. Ei kukaan muukaan ota.Tämä tekee välillä vaikeaa. Todella vaikeaa. Varsinkin, jos muut eivät ota (enää) minua tosissaan, on vaiken itse laskea irti.
5. Maksa luottokorttilaskusi joka kuukausi.Kyllä. Ehdottomasti. Aina.
6. Sinun ei tarvitse voittaa jokaista väittelyä.Tekee mieli vaan kirjottaa, että "miksei?" ja "höh". Pystyn jo ehkä myöntämään, että toinen on oikeassa, mutta tekee vaikeaa myöntää itse olevansa väärässä.
7. Itke jonkun kanssa. Se auttaa enemmän kuin yksinään itkeminen.Totta. Vaikeaa, mutta totta.
8. Säästä eläkettä varten.Kyllä tienattuja voi käyttääkin, mutta aina on hyvä laittaa myös tulevaisuuden varalle.
9. Kun kyseessä on suklaa, vastustus on turhaa.Aivan oikein :D
10. Tee sovinto menneisyytesi kanssa, jotta se ei pilaa enää yhtäkään päivää."Ota opiksi menneisyydestä, koska sen murehtiminen ei auta" on ollut oma mottoni nuoruudesta asti.
11. On täysin ok, että lapsesi näkevät sinun itkevän.On poika nähnytkin. Harvemmin tosin, mutta on.
12. Älä vertaa omaa elämääsi muiden elämään. Et voi tietää, millainen heidän matkansa on ollut.Ja turha kadehtia muita, koska et voi tietää kaikkea. Tätä tulee tehtyä yhä, vaikka olen jo vuosia tietoisesti yrittänyt päästä siitä irti.
13. Jos parisuhteen pitää olla salaisuus, sinun ei kuuluisi olla siinä mukana.Okei. Tätä pointtia en täysin ymmärrä, mutta ok.
14. Älä murehdi, mitä muut ajattelevat, sillä kaikki ajattelevat vain itseään.Tämä on vaikeinta. Olen onnistunut sisäänrakentamaan sen, että mietin aina sitä, mitä muut ajattelevat. Noh, melkein aina.
15. Et ole huomenna mennyt yhtään eteenpäin, jos pysyt tänään paikallasi.Yksikin pieni asken eteenpäin on aina eteenpäin. Ei aina tarvitse jaksaa vetää maratonia, joskus askelkin riittää. Toimii vaikka kotitöiden kanssa - jos ei jaksa tänään siivota koko taloa ja pestä ikkunoita ja pyykätä ja tiskata ja puistella mattoja ja vaihtaa petivaatteita ja ja ja, voi riittää että edes lajittelee pyykit huomisaamuksi.
16. Kirjailija kirjoittaa. Eli jos haluat olla kirjailija, kirjoita.Selvä. :D
17. Koskaan ei ole liian myöhäistä saada onnellista lapsuutta. Mutta tämä toinen lapsuus on sinun käsissäsi eikä kenenkään muun.:)
18. Kun tavoittelet unelmaasi, älä kuuntele sitä, joka sanoo ”ei onnistu”.Osoita hänelle että onnistuu.
19. Polta kynttilöitä, vaihda ihanat lakanat, käytä kauniita alusvaatteita. Älä säästä niitä spesiaalia hetkeä varten. Tämä päivä on spesiaali.Totta. Arki on ihmisen parasta aikaa.
20. Valmistaudu huolella, mutta anna sitten virran viedä.Tämän opin opiskeluaikana. Ja näin aion elää eteenpäinkin.
21. Ole persoonallinen tänään. Älä odota vanhuutta, jotta uskallat pukeutua pinkkiin.Vain kokeilemalla löytää sopivan, eikä varovaisuudella uskalla etsiä.
22. Kaikkein tärkein sukupuolielin ovat aivot.Check.
23. Kukaan muu kuin sinä ei ole vastuussa onnellisuudestasi.Totta. EA-kurssilla saatua neuvoa "kuollut auttaja on huono auttaja" voi soveltaa myös muuhun elämään. Jos itse ei voi hyvin ja ole onnellinen, voi olla vaikeaa yrittää tehdä muidenkaan elämästä onnellista - mikä taas perheessä on mielestäni tärkeää.
24. Mieti jokaisen ”katastrofaalisen” hetken kohdalla: ”Onko tällä mitään väliä viiden vuoden kuluttua?”Tätä voisikin harjoitella seuraavaksi.
25. Anna anteeksi kaikille kaikki asiat.Joo, ja tätä. Kuulun heihin jotka antavat anteeksi mutta eivät unohda. Valitettavasti.
26. Mitä muut ajattelevat sinusta, ei ole sinun asiasi.Niin vaikeaa kuin se onkin itselle myöntää. Enhän minäkään kerro kaikille muille, mitä heistä ajattelen. Ne ovat omia ajatuksiani. Ja ei niiden tarvitse aina olla pahoja ajatuksia, voivat ne olla hyviäkin. Enkä silti kerro niitä kaikille.
27. Aika parantaa lähes kaiken. Anna ajalle aikaa.Totta. Pitää jaksaa (ja malttaa) luottaa ja uskoa siihen.
28. Oli tilanne sitten hyvä tai paha, se tulee muuttumaan.
Niin tulee, vääjäämättä. Hyvistä kannattaa siis nauttia ja pahoista ottaa oppia.
29. Työsi ei pidä sinusta huolta, kun olet kipeä. Ystäväsi pitävät. Joten pidä heihin yhteyttä.Ystävät ovat tulleet tärkeimmiksi vanhemmaksi tullessa - ei sillä että kokisin olevani vanha, mutta vanhempi kuin nuorempana.
30. Usko ihmeisiin.Amen. (Ja nyt siis mitenkään liittämättä tätä vain kristinuskoon.)
31. Se, mikä ei tapa, tekee oikeasti sinusta vahvemman.Niin kulunut lause kuin tämä onkin, pitää se paikkaansa.
32. Vanheneminen voittaa heittämällä sen toisen vaihtoehdon – nuorena kuolemisen.Olen täsmälleen samaa mieltä.
33. Lapsesi ovat pieniä vain kerran. Tee lapsuudesta ikimuistoinen.Jo vuodessa on poika kasvanut aivan älyttömän paljon. Jokaista hetkeä haluaa vaalia.
34. Mene ulos joka päivä.Nyt oman pihan ansiosta varmasti toteutuukin. :)
35. Jos me kaikki heittäisimme ongelmamme samaan kasaan ja näkisimme muiden huolet, ottaisimme kiireesti omamme takaisin.Uskon tähän samaan, vaikka välillä tuntuu, ettei voi olla mitenkään mahdollista. Liippaa myös kohtaan 12.
36. Älä ole yleisönä elämälle. Mene lavalle ja ota siitä kaikki irti.Tämäkin alkanut opiskelujen loppupuolella toteutumaan enemmän. Kun poika hieman kasvaa, toteutuu tämä varmasti vieläkin enemmän, vaikka nyt jo olemmekin siellä lavan reunalla :)
37. Hankkiudu eroon kaikesta, mikä ei ole hyödyllistä, kaunista tai tee iloiseksi.Tässä voi olla pitkä tie kuljettavana, minä nimittäin kuulun heihin, jotka osaa liittää muistoja esineisiin. Ne ovat vain esineitä, mutta silti.
38. Ainoa asia, mikä lopulta merkitsee, on se, että rakastit.Rakkaus ei ole pois keneltäkään.
39. Kateus on ajanhukkaa. Sinulla on jo kaikki, mitä tarvitset.Totta. Kohdat 12 ja 35 tähän mukaan. Kateus on minulle itselleni se kovin pala. Tiedän olevani herkästi kateellinen ja siitä haluan irti. Olen jo vuosia tämän tajunnut ja pikku hiljaa helpottaa, mutta tämä on se asia, jonka kanssa joudun eniten käymään painia pääni sisällä.
40. Paras on vielä edessä.
Aivan varmasti <3
41. Vaikka on huono päivä, nouse ylös, pukeudu ja mene.
Se helpottaa kummasti. Oikeasti.
42. Vedä syvään henkeä. Se rauhoittaa mieltä.
Ja helpottaa kipuja.
43. Jos et kysy, et saa tietää.
Ja sama toisinpäin - jos et halua tietää, älä kysy.
44. Antaudu. Jousta. Anna tietä.
Ja kasvatusoppi "valitse taistelusi" toimii myös tässä.
45. Vaikka elämä ei ole paketoitu, se on silti lahja.
Niin on. Se pitää vain oppia näkemään niin. :)

~

Minun lukemani lista löytyy täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti