torstai 3. syyskuuta 2015

"Vieppäs roskat.. Niin siis pahvit, paperit, lasit ja metallit."

Tätä uutta omakotitaloelämää on nyt kestänyt jokusen viikon. Moni asia on tietysti erilaista verrattuna kerrostaloelämään, mutta yksi on nyt tämän viikon ollut meillä erityisesti tapetilla, nimittäin kierrättäminen.

Asia nousi tapetille jo pian muuton alettua. Syy oli aika yksinkertainen, meillä nimittäin tuli roskapönttö melkolailla täyteen jo kahdessa viikossa ja edellisellä asukkaalla oli sovittuna tyhjennys 6 vai jopa 8 viikon välein. No okei, remontti varmasti vaikutti myös roskan määrään, mutta taitaapa tuota löytyä selitystä myös siitä, että ennen talossa asui yksi eläkeellä oleva rouva ja nyt meitä on kolme, joista yksi vaippaikäinen. Kun soitin ja tihensin tyhjennysväliä, kuulin vielä, että meillä on kuulemma keskivertoa pienempi roskapönttö. Hmm, ei taida siis olla kovin vaikeasti ratkaistava yhtälö :D

Nyt, kun ollaan eritelty tietysti yhä keräyspaperit, lasit ja pullot sekä ruvettu laittamaan erilleen pahvit, pitänee opetella käyttämään omaa kompostia. Sinänsä on sitä pahvit ennenkin laitettu erilleen ja niin edelleen, mutta vasta nyt sitä osaa oikeasti arvostaa, kuinka helpoksi kierrättäminen on kerrostaloissa (ja varmaan suuressa osaa rivitaloistakin) tehty! Pahvit ja paperit vain kerättiin yhteen pinoon, lasipurkit yhteen nurkkaan tiskipöydälle, metallit pieneen omaan lootaansa. Kun tavaraa oli tarpeeksi, joku huppari niskaan, avaimet kouraan, släpärit jalkaan ja senkus kaikki kiikutti pihalle ja jakeli omiin laatikoihinsa. Vaikeinta ehkä oli se, ettei laseja viittinyt paiskoa liian myöhään ja patterit piti muistaa viedä kauppaan mennessä. (Ne patterit ovat yhä vaikeimmat muistaa.) Miellä on yhä kierrättäminen melko helppoa - pihalla on valmiiksi oma kompostori ja kierrätyspiste löytyy lähimmän kaupan pihasta alle kilometrin päästä - mutta on se silti enemmän kuin kahdet portaat ja 10 metriä.

Nyt tosiaan vielä vähän etsitään meidän menetelmiä ja voin myöhemmin tulla esittelemään, mihin ollaan päädytty. Talven tullen oppii varmasti säästämään jotain pahvia sivuun takan sytytysavuksi ja listalla on jo laittaa kodinhoitohuoneeseen omat keräyslaatikot, jotka on sitten helppo kiikuttaa auton perässä tyhjennettäväksi. Siihen asti - you do what you have to do, eli ei muuta kuin kassiin, pussiin ja nyssäkkään sekä kiikuttamaan niitä pienemmissä erissä kohti uutta käyttöä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti